Allt om scootertävlingar

En scooter är en form av moped, ofta benämnd vespa. Den kan vara av klass 1 eller 2, och det är olika regler kring dessa typer av mopeder.

Vad är en scootertävling?

En scootertävling kan handla om att nå en viss destination, utan gps eller kartor. Scootertävlingar kan också handla om rena rama race där det går ut på att avgöra vem som kör snabbast över mållinjen. Sådana race får inte hållas utan Länsstyrelsens tillstånd och polisens accepterande, om det gäller allmän väg. Kör man däremot på inhägnat område är det fritt fram att anordna race, så länge markägaren godkänner detta. Det är olagligt att modifiera mopeden så att den överstiger sin kapacitet (trimning) om den ska framföras på allmän väg. På inhägnat område är det fullt tillåtet att tävla med trim, men då måste trimdelarna tas bort innan mopeden åter kan köras på allmän väg. I en scootertävling kan man tävla för sig själv eller i ett team (ofta genom att man har en passagerare).

Scooter-meets

På så kallade scooter-meets (skoterevenemang) kan man sluta upp med likasinnade och kanske bli kompisar. Man kan diskutera saker som rör sin moped på ett lättsamt och roligt sätt. En sådan diskussion kan handla om vad som ger mest rörlighet på mopeden och slutsatsen är så klart västar för man då får en värmande effekt men slipper ha jackärmar som har en förslöande egenskap.

Varför är scooters så populära?

Scooter är populära eftersom de är praktiska. Man slipper all växling och koppling samt har ett gediget lastutrymme under sätet där man kan förvara sin ryggsäck. De får plats i stadskärnorna utan att stå i något per timme-dyrt parkeringshus. Vidare så duger den maximala hastigheten 45 km/h fullt ut på stadsgator med mera.

Om de går på el kan man komma billigt undan med driftkostnader, vilket även tilltalar de miljömedvetna trafikanterna.

Hur går man med i en scootertävling?

I större städer finns ofta mopedorganisationer och inte minst Facebook-grupper som är löst sammansatta av folk som har kopplingar till scootervärlden. Genom att gå med i en sådan grupp kan man få notiser när det börjar bli dags att ta på sig kläderna och dra mopeden ur garaget för en tävling. Man kan åka själv till tävlingen eller i gemenskap med vänner som också har mopeder att tillgå.

När man väl är med i scootertävlingen ska man förstås vara nykter och ha sovit ordentligt. Självklart ska alla nu gällande regler och lagar i trafiken följas till punkt och pricka. Iaktta lämpligt avstånd till de andra deltagarna så ni inte kolliderar med varandra eller vurpar. Det är alltid bättre att vara försiktig och njuta av dagen än att gå in helhjärtat för vinst.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock