Bygg snöskoterbanor med rätt maskiner

Snöskoter är en sport som länge varit del av Svenska Motorsportförbundet (Svemo). Sporten har många likheter med motocrossen, inte minst när det gäller de olika grenarna och bandesignen. Går du i tankar om att eventuellt bygga en egen crossbana för snöskoter behöver du rätt utrustning och inspiration.

Med starka och pålitliga anläggningsmaskiner kan du i princip bygga vilka banor som helst. Så länge du följer de regelverk och riktlinjer som finns, är det bara din egen vision och kreativitet som sätter gränsen. Beroende på vilken typ av bana som ska byggas, finns det maskiner som kan underlätta arbetet. Oavsett vilken snöskotersport du fokuserar på så är en traktorgrävare i princip alltid värdefull. Du kan ploga och flytta snö för att få rätt terräng.

Olika typer av snöskotersport

Det finns som sagt olika typer av grenar inom snöskotersporten, som alla kräver olika sorters banor.

  • Skotercross – mindre, tekniskt svåra banor som kan jämföras med motocross.
  • Stadioncross – ännu kortare och svårare banor än skotercross.
  • Enduro – längre banor, ofta flera varv.
  • Backe – deltagarna ska klättra uppför en dryg kilometer lång backe. En av de äldsta tävlingsformerna.

Sedan finns det så klart varianter på dessa, men det är ovanstående fyra grenar som är vanligast i seriös snöskotersport.

Ta inspiration från andra banor

Bästa sättet att komma igång är att titta på snöskoterbanor som har bra rykte bland både proffs och amatörer. Sunderby Sportarena i Luleå är en arena som ofta är med under större tävlingar. Östersunds Motorstadion och Vildmarksbanan i Svartnäs är andra banor som är värda att kolla in.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock