Scooter – olika typer och former

 

När man hör ordet scooter finns det faktiskt många definitioner och det gäller att hålla reda på vad som är vad. Både mopeder som främst används för transport, de små sparkcyklarna som många barn använder och snöskotrar kan höra till det övergripande begreppet ”scooter”. Det varierar också mycket beroende på vilket språk man talar. Om du till exempel tävlar med snöskoter kan det vara bra att precisera det om du är i till exempel USA och talar med någon du möter på semestern. Det är lätt att dina grannar i norra Sverige förstår att det är snöskoter du talar om, medan andra kan tro att det istället handlar om tävling med sparkcykel.

Att tävla med sparkcykel är kanske ännu inte särskilt vanligt i Sverige, men det finns riktigt stora tävlingar utomlands. Här tävlar man på samma typ av banor som med skateboard och det gäller att göra både svåra och fantasifulla hopp längs med banan. Skateboardparker finns ofta både inomhus och utomhus, även om det främst är i de större städerna som det finns bra inomhusbanor.

Till skillnad från tävlingar med snöskoter eller motorcyklar av olika slag kan tävlingar med skateboards och sparkcyklar påverkas mycket av vädret. Den internationella tävlingen i Spanien juni 2016 fick till exempel skjutas upp på grund av kraftigt regnväder.

Yellow retro scooter isolated on white background. Side view. 3D render

I andra sammanhang pratar man om scooter främst som den lilla mopeden som folk numera gärna engagerar sig med i veteranfordonssammanhang. Även om det finns farttävlingar också här sysslar de flesta med veteranfordon för att de är intresserade av estetiken och tekniken. Det finns föreningar och klubbar som till exempel anordnar utflykter där det uppmuntras att man också har på sig kläder som matchar fordonets årgång.

Hur som helst kan man räkna med att det finns många andra som är intresserade av scootrar på ett eller annat sätt. Det är långt ifrån alla som vill tävla, men då kan man istället meka tillsammans eller åka på gemensamma utflykter istället. Det kan vara ett väldigt roligt nöje för hela familjen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock