Grenar inom skotersport

I ett land som Sverige, där snö täcker större delen av vår yta under större delen av året, är det kanske naturligt att olika sätt att tävla med snöskoter har utvecklats. Idag anordnas ett hundratal tävlingar med snöskoter varje år, och det finns en rad olika grenar att tävla i.

Den mest populära är onekligen skotercross, en gren som Sverige, Finland och Norge dominerar i inom Europa. Grenen utövas även i USA, men den amerikanska varianten skiljer sig på flera sätt från den europeiska, bland annat genom att snöskotrarna får ha metalldubb i mattan och genom att banorna är mer extrema. I Sverige är skotercrossbanorna runt en kilometer långa, och innehåller kurvor, hopp och raka partier. Det finns också en variant i Sverige som kallas Supercross. Dessa banor är kortare och har betydligt högre hopp, och påminner på det sättet mycket om amerikansk skotercross. Skotercross går ut på att ett antal förare (som mest 16) ska köra ett visst antal varv runt banan så snabbt som möjligt. Det är en gren som kräver både körteknik och fysisk styrka.scooter-1833571_960_720

En annan snöskotergren som är vanlig i Sverige är backe. Inom backtävlingar gäller det att köra skotern från botten av en backe upp till toppen så fort som möjligt. Upp till sex förare startar samtidigt varje heat, och på vägen upp till toppen måste de ta sig förbi hopp och kurvor. Man kör ofta backtävlingar i slalombackar, och längden på banan kan således variera mellan 400 meter och 1 000 meter.

Medan de två tävlingsgrenarna ovan är de mest populära idag, är det enduro som är den äldsta grenen för snöskotrar. Grenen kallades tidigare för långlopp, vilket delvis förklarar vad grenen går ut på – banorna inom enduro är minst en mil långa. Den är uppdelad i flera så kallade specialsträckor, som körs på tid. Förarna startar med någon minuts mellanrum. Mellan specialsträckorna kör man sedan så kallade transportsträckor, som inte räknas in i tiden.

Efter en skotertävling, oavsett gren, är man antagligen både trött och kall, och det finns då inget bättre sätt att återhämta sig när man kommer hem än att sjunka ned i ett varmt bubbelbad. På Buildor.se. hittar du ett stort utbud av bubbelbadkar, så att du kan skämma bort dig ordentligt efter nästa tävling.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock