Tävlingsstjärnorna inom snöscooter

 

Det finns många grenar som man kan tävla i när det gäller snöscooter som sport, men inte så många stora stjärnor som utmärker sig. Några kända namn är dock Peter Ericson, Emil Öhman, Adam Renheim och Petter Nårsa.

Peter Ericson vann VM-guld 2006, 2007 och 2009 och satsar fortfarande för fullt på sporten som han älskar. Peter tävlar i grenen skoterkrossSnocrossCornerPlymouthWisconsinJan2010 som dominerar sporten i Europa. Banan är ungefär en kilometer lång med många hopp och kurvor. Banorna blir väldigt gropiga och de kräver därför väldigt mycket av föraren både fysiskt och psykiskt, och det gör sporten till en av de tuffare extremsporterna idag.

Tävlingstypen skoterkross går ut på att 16 förare startar samtidigt och kör ett antal varv som är bestämda i förväg. Banan är väldigt trång och förarna får trängas ordentligt för att komma fram – det hela är otroligt adrenalinfyllt och spännande och få sporter kan jämföra sig med denna tävlingsform.

Stjärnorna inom sporten tävlar inom flera olika mästerskap, bland annat världsmästerskap, europamästerskap, och svenskt mästerskap. De mästerskapen som dominerar i Sverige är SM som arrangeras varje år. Stjärnorna Emil Öhman och Adam Renheim har vunnit VM flera år i rad och Petter Nårsa som vann SM skotercross året 2011.

Den bästa föraren är dock Tucker Hibbert som vunnit flest skotercrosstävlingar och har nio guld i X-games. Många kanske inte är så insatta i skotercross men känner däremot till X-games i USA där flera extrema grenar ingår. Tävlingen räknas som en av de bästa i världen och många förare har som dröm att någon gång vinna i X-games. Det slår även VM och SM titlar med hästlängder på grund av tävlingens popularitet.

Många av sjärnorna kör riktigt fina maskiner som är topptrimmade och optimerade för bäst prestanda, men även du som kanske drömmer om att en dag bli professionell förare kan ta del av dagens teknik genom dieseltrim för att trimma din maskin. Du kanske inte vill bli professionell förare utan enbart har snöskoter som hobby? Då fungerar Dieselkraft även för dig eftersom du alltid kan förbättra och optimera din maskin för bättre prestanda.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock