Tävla med snöscooter

 

Är du en skoterfantast och älskar att meka och köra över vackra vårvintervidder? Om du vill satsa mer på en aktiv fritid kan du också tävla med snöskoter, en rolig aktivitet som kan utgöra ett intresse för hela familjen. Självklart kan du åka skoter i princip när du vill om vintrarna, men om du verkligen finner roligt att bemästra svårare terräng och hopp är det kanske dags för dig att börja tävla!

De flesta kanske tänker på att åka i olika typer av hopp om vintern, men faktum är att snöskotern kan användas året om i tävlingssammanhang. Det krävs förstås att man anpassar fordonet en del, men det är fullt möjligt. Det finns till exempel dragracing på både gräs och asfalt samt backtävlingar.

iStock_000081059673_SmallDen vanligaste tävlingsformen är skoterkross och det är ungefär samma upplägg som för motocross. Upp till 16 deltagare startar samtidigt och kör längs med en bana med rakor, kurvor och hopp. När man tävlar i backe börjar man normalt längst ned och så är målet på toppen. Även här kan det finnas hopp att tackla. Snöskoter Enduro handlar om långlopp och här kör man oftast ute i marker längs med banor. Tiden tas främst på specialsträckor och det är den som har kortast sammanlagda tid på dessa som vinner.

För att få tävla i snöskoter krävs det att du har licens, vilket du får via din klubb. Du måste också uppfylla kraven på säkerhetsutrustning, där bland annat hjälm och glasögon ingår. Om barn och ungdomar tävlar måste en vuxen eller förälder alltid vara med, även vid träningar.

Trots att tävlingarna ibland kan handla om vem som har det mest effektiva fordonet hänger också mycket på förarens styrka. Skotrarna kan lätt väga över 200 kg och det krävs muskler för att hantera dem på ett smidigt sätt när man ska ta kurvor snabbt och göra snygga hopp. Många som tävlar på elitnivå måste ha en grundläggande fysik som är jämförbar med idrottsmän som tävlar i sporter där man främst använder kroppen som tävlingsredskap.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock