Scootercross

Scootercross är en tävlingskategori för snöskotrar. Tävlingsmässigt dominerar svenskar, norrmän och finländare i Europa . Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet är det nationella idrottsförbundet för skotercross i Sverige, förkortat med ordet Svemo. 500 klubbar från norr till söder ingår i Svemo. Vad gör Svemo? Bland annat godkänner de banor, försäkrar förare genom att sälja licenser och skriver regler. Skotercrossbanan är upp till en kilometer lång med kurvor, hopp och även med raka partier. Flera olika mästerskap arrangeras, Europamästerskapet, Nordiska mästerskapet och Världsmästerskapet är några av de mest kända. Man tävlar i flera olika klasser.

Svenska paret som ska erövra USA

Petter Nårsa och Elina Öhman är ett par som delar samma intresse, de tävlar båda mot de bästa i skotercrossvärlden. De har nu lämnat Sverige, paret ska köra proffsserien i skotercross i USA. De har åkt till Minnesota inför årets tävlingssäsong. De är båda i tjugoårsåldern, men med en imponerande meritlista. Petter har tidigare bott i USA, men han flyttade tillbaka till Sverige efter två år. Den här gången flyttar han till USA med flickvännen. De förbereder sig för fullt inför årets tävlingssäsong, men de har haft lite otur med vädret. Det har varit för varmt och det har inte funnits så mycket snö. Paret har tränat hårt under sommaren och känner sig redo.

Skillnader mellan Sverige och USA

I USA är konkurrensen mycket tuffare och banornas struktur ser annorlunda ut. Där är banorna kurvigare och varven är kortare. Endast tio minuter från platsen där paret bor finns en skoterbana, det betyder att det kommer att vara väldigt enkelt att ta sig till träningen. I USA kan de tävlande lägga ner mer tid och fokus på träning och körning, där finns det anställda mekaniker som tar hand om skotrarna till skillnad mot Sverige. Enligt Petter är det i Sverige mycket svårare att få ihop en satsning. Han säger att de krävs nästan att man inte har något jobb vid sidan om. Resurserna är inte som i USA.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock