Motortävlingar med skoter och bil

Inom den globala motorsporten utförs många sorters tävlingar, både med skoter och bil. Den gemensamma nämnaren är att motoriserade fordon används, och tävlingarna sker både på motorbanor och ute i naturen. För att ta sig till och från tävlingarna kan det vara smart att köpa en kombi som har låg bränsleförbrukning och samtidigt har plats för mycket utrustning.

Det var år 1894 som en fransk tidning först organiserade en motortävling som gick från Paris till Rouen och sedan tillbaka igen. Efter första världskriget började också andra europeiska länder att organisera tävlingar inom Grand Prix, samtidigt som det blev populärt med racing på grusbanor i USA. När andra världskriget var över blev Grand Prix en mer formell organisation och i USA blev drag racing och stockcar-tävlingar allt mer vanliga.

Bilsport

Som en underkategori till motorsporten hittar vi bilsport, där deltagarna sitter i bilar och tävlar. Bilsporten är i sig uppdelad i flera andra undergrenar, där de mest uppskattade är rally och racing. I racing deltar racerförare och alla har samma starttid. De kör om varandra och försöker hamna i bra positioner på asfalterade, slutna banor. När det gäller rally startar förarna var för sig och kör sedan på tid där de börjar vid en punkt och kör till en annan. Underlaget i rally kan bestå av allt möjligt, från sand och grus till snö eller asfalt.

Stockcar-racing

En av de första svenska tävlingarna inom Stockcar hölls den 12 juni 1955. Platsen för tävlingen var Södra Motorstaden som låg i Handen en bit utanför Stockholm. Många var intresserade och ville besöka tävlingen, och med bra prispengar var det också många som tävlade. Reglerna var rätt enkla, några skrotbilar tävlade på en smal rundbana och försökte klara sig till mållinjen, samtidigt som de krockade med och knuffade bort så många bilar de kunde. Det var ett krav att bilarna måste ha minst tio år på nacken och vara tunga så att de inte välte för lätt. Framtill monterades därför också järnbalkar och inuti bilarna hade man satt in förstärkningar med järnrör.

Skotercross

Skotercross är en tävling där man kör med snöskotrar, och är mest populär i Finland, Sverige och Norge. Skotercrossbanan är upp till en kilometer och har kurvor, hopp och raka partier. Maximalt 16 förare startar och kör därefter ett visst antal varv. De tävlar i flera klasser där den högsta är ”Pro Open” som är öppen för modifierade och trimmade maskiner.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

clock